top of page

Aarding

Aardpen slaan, Ohm, spanning, stroomstoot, aansluiten meterkast, koper

Aarding & Elektriciteit

 

Elk vertrek van het huis is voorzien van stopcontacten en andere elektrische aansluitpunten. Ondanks dat er alles aan gedaan is om de elektrische installatie en de apparatuur zo veilig mogelijk te maken, kunnen er toch riskante situaties ontstaan.

 

Extra opletten is het in vochtige ruimtes als badkamers, keukens, garages, kelders en schuren. Vocht en metaal zijn namelijk goede geleiders van elektriciteit. Vandaar dat u in deze ruimtes geaarde stopcontacten vindt.

 

Ook het bad, de douche en andere metalen delen zoals radiatoren zijn op de aarde aangesloten. Is dat goed gebeurd, dan kunnen zij niet onder spanning komen te staan. De aardleiding zorgt er namelijk voor dat de elektriciteit via de aarde wegvloeit. Belangrijk is het te weten dat de huiseigenaar zelf verantwoordelijk is voor een deugdelijke installatie.

 

Aarding is onzichtbaar. Een defect in de elektrische installatie of in een apparaat wordt veelal direct opgemerkt. In geval van kortsluiting slaan de stoppen direct door. Wanneer er een draadje los zit, werkt de lamp of het toestel niet meer. Maar u zult niet zo snel merken of uw installatie niet meer geaard is. De wasmachine blijft het gewoon doen als de aardedraad los zit of ontbreekt. Ondeugdelijke aarding wordt pas ontdekt als er iets fout gaat. Pas als er een defect aan het toestel optreedt - waarvan de aarding ontbreekt - ontstaat er een zeer gevaarlijke situatie waarbij het toestel of andere metalen delen in een vertrek onder spanning kunnen komen te staan.

 

bottom of page